Režisér Jiří Strach natáčí v brněnském studiu České televize psychologické drama Máma z 80. let minulého století. Film podle scénáře Marka Epsteina tak po Osmách, seriálu Labyrint nebo pohádce Šťastný smolař rozšíří portfolio pořadů, které Strach na jižní Moravě natočil. V hlavních rolích se představí Elizaveta Maximová, Sophia Šporclová a Valentýna Bečková, uvedla v tiskové zprávě mluvčí ČT Brno Hana Orošová.

Život mladé matky a dcery se po smrti pečovatelky otočí naruby

Film je příběhem mladé matky Lilian, které osud připravil těžký život. Kromě mentální zaostalosti navíc v pubertě prožila traumatické napadení. Z poměrně idylického soužití s paní, která se stará o Lilian i její malou dcerku Malvínu, vytrhne třígenerační trio žen smrt té nejstarší. „Život Lilian a Malvíny se tak doslova z hodiny na hodinu otočí o 180 stupňů. Dramatem se prolínají dvě časové roviny, které divákům vypráví malá a následně pubertální Malvína,“ upřesnila Orošová.

Je to zaprášená perla z šuplíku, říká kreativní producentka

Jižní Moravu tak podle kreativní producentky Jiřiny Budíkové čeká od začátku září filmová bouřka. „Přitom na začátku byl scénář, o kterém se scenárista Marek Epstein přede mnou zmínil před čtyřmi lety více méně náhodou. Přečetla jsem ho jedním dechem a s nadšením. Je to vlastně taková zaprášená perla z šuplíku, která se teď dostane přes plejádu skvělých herců, úžasných lokací a Jirkova režijního nadšení až k divákovi domů. Kdyby zůstala v šuplíku, byla by to věčná škoda,“ uvedla producentka, která se Strachem naposledy spolupracovala na dvou televizních minisériích Docent. Ta druhá nyní běží v televizi.

Hlavní roli ztvární Elizaveta Maximová

Natáčení Mámy si vyžádalo náročné přípravy, zejména při výběru vhodných míst, když se děj odehrává ve 20. století, ale také při práci s titulními ženskými postavami. „S představitelkou hlavní role Elizavetou Maximovou jsme absolvovali konzultace s psychiatry i návštěvy ústavu, abychom lépe porozuměli ženám, které trpí podobnou poruchou jako naše hrdinka. Nešlo jen o to si všechno přesně definovat, ale cítit a snažit se pochopit, jak takový člověk, ke kterému se osud zachoval ne příliš přátelsky, komunikuje s okolím, sám se sebou, jaké jsou jeho pocity, gesta a jak vlastně žije,“ řekl režisér Jiří Strach.

Budou natáčet na zámku nebo v psychiatrické léčebně

Štáb bude natáčet letos v září a říjnu v Brně a blízkém okolí, například na zámku v Račicích, v Ivančicích nebo v areálu Psychiatrické léčebny v Kroměříži. Diváci v Mámě uvidí také Danu Syslovou, Pavla Kříže, Lenku Krobotovou, Veroniku Freimanovou nebo Oldřicha Navrátila. Česká televize uvede film na obrazovkách příští rok.