Největší slavnost svého druhu na světě, opět míří na hrad Veveří. Poslední únorový víkend, budou mít návštěvníci jedinečnou příležitost zažít moravské tradice, ochutnat výrobky z uzeného masa a podívat se pod pokličku různým řemeslům. V tiskové zprávě o tom za organizátory informoval Pavel Pichler.

Slavnosti moravského uzeného letos vstupují do svého jedenáctého ročníku a opět přináší nejen skvělé chutě, ale také příběhy lidí, kteří stojí za těmito jedinečnými produkty.

Na akci se představí osm rodinných uzenářských firem, které své řemeslo předávají z generace na generaci

„Přímo na nádvořích se můžete setkat s mistry uzenáři, poslechnout si jejich vyprávění o tom, jak udí maso, jaké druhy masa preferují a jaké tajné recepty jim pomáhají dosahovat dokonalé chuti. Každý stánek nabídne ochutnávky, díky kterým sami návštěvnici rozhodnou, kdo získá titul Král uzenářů 2025,“ popsal organizátor.

Program plný tradice a zážitků, v unikátních kulisách hradu Veveří

Atmosféru akce doplní kuchařská a řeznická show, kde si lze pod vedením mistrů  vyzkoušet výrobu vlastní klobásky. Pro milovníky vína je připraven vyhřívaný vinařský stan s nabídkou od 15 vinařů z jižní Moravy a cimbálovou muzikou. Pro milovníky piva a pohodové atmosféry je tu bude vyhřívaná kovárna, kde zazní harmonika a naservírují se pivní speciály.

„Uzené není jen o chuti, ale o příběhu. Chceme návštěvníkům ukázat, jak pestrá je moravská kuchyně a jak v ní hraje uzené maso klíčovou roli,“ popsal Pichler.

Děti potěší divadélko, opékání špekáčků a dětské dílny, zatímco rodiče mohou objevovat gurmánskou zónu. Ta nabídne pestrou škálu pokrmů od 15 bister a restaurací, které spojují uzené maso s moderní gastronomií.