Zájemci o kulturu si budou moci vybrat v sobotu v Moravském krasu. Hned ve dvou jeskyních se totiž tento den odehrají hudebně-kulturní akce. Ve Sloupsko-šošůvských jeskyních se od 13:00 uskuteční multižánrový umělecký festival „7°“, v Jindřichově sále jeskyně Výpustek u Křtin je od 17:30 naplánován akustický koncert kapely KEKS. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Správy jeskyní Pavel Gejdoš.

Chtějí v návštěvnících vzbudit imaginaci

Festival 7° nabídne fiktivní dialog s Karlem Absolonem, taneční představení mezi turisty, světelnou instalaci, zvuk vibrafonu a operní zpěv v jeskynním chrámu, malíře v plenéru či lektvar z bylin rostoucích na povrchu nad jeskyněmi. „Festival se snaží Sloupsko-šošůvské jeskyně představit v trochu jiném světle, než jako to dělají běžné komentované prohlídky. Chceme v návštěvnících především probudit imaginaci a jiný typ vnímání tohoto unikátního přírodního a kulturního dědictví,“ vysvětlila kurátorka projektu Jana Písaříková.

Hlavním lákadlem je speciální prohlídka jeskyní

Hlavním bodem programu je speciální prohlídka Sloupsko-šošůvských jeskyní v sobotu v 16:30, na kterou si zájemci mohou koupit online vstupenky v předprodeji. Dvouhodinovou trasou v magickém podzemí provedou příchozí rakouský konceptuální umělec Thomas Geiger, polská performerka Anna Jurkiewicz a legenda intermediální tvorby Miloš Šejn. Prohlídku zakončí hudební performance vibrafonisty Kryštofa Krásy a operní pěvkyně Lenky Pecharové pod vedením Olgy Krasa-Ryabets.

Malíři v plenéru ztvárňují místa z obrazů slavného Jacoba Alta

Od 13:00 se může každý zúčastnit aktivit, které jsou zdarma, sběru bylin v okolí jeskyní a následného vaření lektvaru s Veronikou Hudcovou nebo performance Romana Zotova-Mikshina. Po prohlídce v 20:00 bude připravena v blízkém hotelu Broušek vernisáž obrazů Dominika Formana a Ilony Koroman. „Malíři přímo v plenéru ztvárňují místa z obrazů slavného Jacoba Alta v novém kontextu, který bude možná překvapením i pro mnoho návštěvníků vernisáže. Autory bude možné zastihnout při práci stejně jako ostatní umělce, kteří se v krasu pohybují celý týden už od 8. července,“ uvedl ředitel festivalu Hynek Skoták.

Název festivalu vychází z teploty v jeskyních

Důraz pořadatelé kladou na environmentální stránku. „V jeskyních to všechno začalo a v jeskyních to možná taky všechno skončí, pokud se lidstvo nevzpamatuje a radikálně nenapraví svůj vztah k ostatním entitám na planetě,“ řekl Skoták. Název 7° symbolicky vychází z teploty, která je v jeskyních po celý rok stálá a zároveň tím odkazuje k tématu klimatické krize, kdy každý stupeň, o který se planeta oteplí, přináší další vlnu problémů pro život na Zemi. I vybraní umělci reflektují tuto situaci.

Ve Výpustku zahraje Keks

Víš, Proč holky pláčou, Nářez či Človíček. To jsou jen některé z rádií známých hitů kapely KEKS, jejíž hudba rozezní 13. července od 17:30 jeskyni Výpustek u Křtin. „Mimořádný akustický koncert v Jindřichově sále Výpustku s úžasným zvukem je pro Moravu dárek, protože zde příliš nevystupujeme. O to však více věříme, že si lidé do těchto netradičních koncertních prostor cestu najdou,“ říká manažer kapely Jan Vyskočil. Návštěvníkům koncertu doporučují jeskyňáři teplé oblečení. „Uvnitř jeskyně je totiž stálá teplota v zimě i v létě sedm stupňů Celsia,“ upozornila vedoucí provozu Výpustku Hana Horáková.