Téměř 25 tisíc návštěvníků zavítalo během dvou měsíců od plného zpřístupnění do Vodojemů Žlutý kopec. Provozovatel TIC Brno se proto kvůli velkému zájmu lidí rozhodl od června prodloužit o den otevírací dobu a zvyšuje také počet prohlídek na osm denně. Připravuje se tak nejen na letní nápor turistů, ale s partnery chystá první kulturní akce pod značkou #VodojeMyArt. Ta se soustředí na naplňování vodojemů uměleckými intervencemi různého zaměření, uvedla v tiskové zprávě ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Otevřou denně kromě pondělí

Březnový zahajovací víkend se speciálními audiovizuálními instalacemi byl podle ní velmi úspěšný, když jej navštívilo 6 614 lidí. „V běžném provozu od konce března pak do vodojemů zavítalo 18 061 návštěvníků. Od června prodlužujeme o den otevírací dobu a budeme mít otevřeno denně kromě pondělí. Zvyšujeme také počet prohlídek s průvodci hned na osm denně,“ upřesnila Janulíková.

Vodojemy si prohlédnou i v klidu s audioprůvodcem

Návštěvníci však také mají možnost prohlédnout si vodojemy v klidu a nerušeně sami. Dostanou k tomu audioprůvodce, který je kromě češtiny i v angličtině, němčině a polštině. „Projdete si s ním celý areál svým vlastním tempem a atmosféru vodojemů můžete čerpat, jak dlouhou chcete,“ uvedla ředitelka. Záměrem TIC Brno je pravidelně otvírat prostory vodojemů kulturním site specific projektům pod značkou #VodojeMyArt. „V přípravách jsou dlouhodobé instalace i jednorázové akce z oblasti hudby, divadla, tance, audivisual-art a další. Jsme v kontaktu s celou řadou umělců a pořadatelů kulturních akcí,“ dodala Janulíková.

Prostor rozezněl vyprodaný koncert

První akce se ve vodojemu se uskutečnila v úterý 28. května. Vyprodaný koncert Brno Contemporary Orchestra s názvem Samá láska přinesl několik současných hudebních skladeb, z toho tři složené přímo na míru vodojemům. Jejich autory byli Petr Hromádka a jeho skladba Underground, Psí víno pro ensemble, cink a kapající vodu od Naomi Savkové a Vodovjemy Tomáše Šenkyříka. Očekávání pořadatelů se naplnila a návštěvníci koncertu v temných a majestátních prostorách druhého cihlového vodojemu nešetřili superlativy.

Z nádrží bude hudební laboratoř

Site specific koncerty šité na míru podzemním katedrálám plánují také při festivalu Brno ŽIVĚ: s podtitulem Session 56 sec. Od června do září se jednou měsíčně stane jedna z nádrží betonového vodojemu hudební laboratoří, ve které muzikanti vytvoří skladby s využitím její 56sekundové ozvěny. Tyto akustické show budou rozšířením zážitku pro ty, kteří si zakoupí na celodenní vstupenku do vodojemů bez průvodce a přijdou hodinu před koncem otevírací doby. Vystoupí například DJ Tom Holič, saxofonisté Petri Herzanen a Pavel Zlámal, nebo violoncellistka Dorota Barová. První koncert návštěvníky čeká 12. června od 17:00.

Na návštěvníky čeká světelná show s hudbou

Od úterý 25. června se v betonovém vodojemu objeví nová verze audiovizuální instalace Critical Level od spolku SVITAVA – transmedia art lab (Jiří Suchánek a Petr Bradáček), jejíž první podobu mohli lidé vidět již na otevíracím víkendu. V temných zákoutích betonového chrámu zažijete laserové projekce a hudbu pracující s prostorem vodojemu.

Zahraje tam i Brněnská filharmonie

Na podzim pak chystají další dvě akce. Brněnská filharmonie připravuje Expozici nové hudby – kompoziční projekt mladých českých autorů, který zohlední zvukově-akustická specifika podmanivého nekonvenčního prostoru. A potřetí se zde zopakuje také velmi úspěšný audiovizuální festival Prototyp.