Obhájci trofeje fotbalisté pražské Sparty vstoupí do domácího poháru zápasem na Letné proti druholigové Zbrojovce Brno. Finalista minulé sezony Plzeň se ve 3. kole představí v Ústí nad Labem, lídr nejvyšší soutěže Slavia zavítá na hřiště jiného třetiligového soupeře Benátek nad Jizerou. Rozhodl o tom dnešní los v sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) v Praze na Strahově.

Ve 3. kole zasáhne do hry zbylá pětice prvoligových klubů a účastníků letošní kvalifikace evropských pohárů: úřadující ligový mistr Sparta, Slavia, Plzeň, Ostrava a Mladá Boleslav. V této sezoně MOL Cupu zatím vypadl jediný celek z nejvyšší soutěže: Karviná překvapivě podlehla na stadionu třetiligové Kroměříže.

Ve 3. kole na sebe ještě nemohli narazit soupeři z první ligy

Sparta jako jediný klub z nejvyšší soutěže nastoupí doma, což je pro ni při účasti v hlavní fázi Ligy mistrů v nabitém programu výhodou. Letenští se naposledy s Brnem utkali vloni v dubnu, kdy soupeře doma v lize porazili 3:1. Zbrojovka poté sestoupila z nejvyšší soutěže a nyní jí patří až předposlední místo v druhé lize.

„Myslím, že na Letné mě za los pochválí. Po dlouhé době začneme pohár na domácím hřišti. Doufám, že i tento zápas vyprodáme. Máme nabitý program s Ligou mistrů, takže záležet bude i na termínu, kdy Zbrojovku přivítáme,“ řekl ČTK člen představenstva Sparty Petr Hrdlička.

I na Plzeň čeká někdejší účastník nejvyšší soutěže, Ústí nad Labem však už není mezi elitou od roku 2011. Aktuálně Severočeši figurují na třetím místě ČFL. Ve stejné třetiligové skupině jsou i Benátky nad Jizerou, které přivítají největší favorita soutěže Slavii. Středočeský celek je nováčkem ČFL.

Vedle Sparty čeká druholigový soupeř pět dalších týmů z nejvyšší soutěže. Vyškov přivítá Bohemians Praha 1905, Líšeň vyzve Teplice, Žižkov bude hrát s Olomoucí, Varnsdorf s Ostravou a Táborsko s Českými Budějovice. Jihočeské celky se na jaře utkaly v baráži o nejvyšší soutěž, Dynamo v ní udrželo příslušnost k elitě. Aktuálně Českým Budějovicím patří v lize poslední místo.

Se soupeřem z třetí nejvyšší soutěže se vedle Plzně se Slavií utkají také Jablonec, Hradec Králové, Pardubice, Slovácko a Liberec. Divizní celek pak potkají Dukla Praha a účastník Konferenční ligy Mladá Boleslav.

Úředním termínem je středa 30. října, některé zápasy se ale jako obvykle s největší pravděpodobností budou hrát v jiných dnech. V minulé sezoně Sparta ve finále v Plzni zvítězila nad Viktorií 2:1 a získala double.