Regionální hospodářská komora Brno (RHKB) se stala novým vlastníkem fotbalové Zbrojovky. V zádech jí jako budoucí generální partner stojí pražská firma OneCap. Hospodářská komora využila předkupní právo a koupila od stávajícího majitele Václava Bartoňka 90 procent podílu. Celkem tak máme ve Zbrojovce 95 procent, upřesnil na tiskové konferenci předseda představenstva RHKB Ladislav Chodák.

Psotka jako sportovní manažer v klubu skončil

Novým generálním manažerem klubu bude Jan Mynář ze společnosti OneCap, kterou podle obchodního rejstříku vlastní právník Jaroslav Havel z brněnského Žebětína. V klubu končí sportovní manažer Zdeněk Psotka, který dal koncem srpna výpověď. „Pan Psotka je odborník, kterého si vážím, ale když chcete ozdravit neúspěšnou firmu, tak musíte udělat změny,“ zdůraznil Chodák. Kdo bude Psotkovým nástupcem, o tom se zřejmě rozhodne po valné hromadě Zbrojovky, která by se měla uskutečnit 16. září.

Na obchod měli jen pět dnů

Hospodářská komora měla na uplatnění opce pouhých pět dnů. Oslovila dvě zahraniční a jednu tuzemskou firmu, a nakonec se rozhodla pro OneCap. „Nešlo o žádnou složitou smlouvu, spíše o gentlemanskou dohodu, která nám umožňuje nabrat další partnery a také časem posunout firmu OneCap na pozici generálního partnera, pokud splní požadavky komory,“ uvedl šéf představenstva RHKB. Podle ředitele brněnské hospodářské komory Čeňka Absolona se nechal Bartoněk slyšet, že už fotbal k životu nepotřebuje. Na jaře přitom o vlastnictví klubu usiloval majitel hokejové Komety Libor Zábranský, který však po vlekoucích se jednáních ze Zbrojovky vycouval.

O evropské poháry chtějí hrát za čtyři roky

Noví majitelé však prošvihli přestupní termín 8. září, proto budou o posílení kádru usilovat především v zimní pauze. Zbrojovce se totiž v Chance Národní lize nedaří. Vyhrála jen dva duely a na 12. příčce ji od sestupových pozic dělí pouhé dva body. „V této sezóně postup do nejvyšší soutěže asi nezvládneme. Cílem je vybojovat první ligu v sezóně 2025/2026, v té další stabilizovat kádr v první lize a v sezóně 2027/2028 hrát o evropské poháry,“ nastínil Chodák smělé cíle brněnského klubu.

Chtějí do Zbrojovky investovat stovky milionů korun

Cenu transakce odmítli Chodák s Absolonem s odkazem na mlčenlivost sdělit. „Dluhy vyrovnáme a nebudou to žádné vyšší desítky milionů korun. Investice do klubu bude pár stovek milionů korun,“ řekl Chodák. Podle něj dluhy vůči Bartoňkovi, který do Zbrojovky vložil svoje peníze, zaplatí letošní přestup odchovance a záložníka mistrovské Sparty Praha Ladislava Krejčího do španělské Girony. „Tuto věc jsme vyřešili za dvě minuty,“ dodal předseda představenstva RHKB.