Mistrovství světa v ledním hokeji by se mohlo za pět let hrát v nové multifunkční aréně v Brně a v Budapešti. Shodli se na tom prezident Českého hokeje Alois Hadamczik a prezidentka maďarské hokejové federace Zsuzsanna Kolbenheyerová, kteří s majitelem Komety Liborem Zábranským projednávali myšlenku pořadatelství mistrovství světa v hokeji v roce 2029. Potvrdili to v rozhovoru pro klubový web.

Pro moravskou metropoli hraje řada okolností

S nápadem přišla prezidentka maďarského hokeje. Pro Brno přitom podle Hadamczika hraje řada okolností. „Výborní fanoušci, nová moderní hala a mistrovství světa v dohledné době opět na území České republiky, to je perfektní kombinace. Výhodou je i to, že až bude organizátorem znovu Česká republika, Maďarsko po nás na oplátku spolupořádání neočekává. Nejde o reciproční dohodu. Přímo v Brně je letiště, poblíž je i to vídeňské, a navíc to mezi těmito městy není daleko ani autem, takže všechno zapadá do sebe,“ vysvětlil Hadamczik.

Fanoušci by mistrovství světa na jižní Moravě ocenili

Podle něj si brněnští fanoušci takovou událost jako hokejový šampionát zaslouží. „A jsem přesvědčený, že to pomůže i nové multifunkční aréně a vůbec celému českému hokeji. Situaci už jsem projednával také s výkonným výborem ČSLH, který je rovněž pro, abychom se do organizace a pořádání pustili,“ vysvětlil prezident Českého hokeje.

Čechům hraje do karet letošní úspěšný šampionát

Ten považuje myšlenku za velice reálnou, ale podle něj bude záležet na Mezinárodní federaci ledního hokeje (IIHF), která musí všechno posvětit. „Pokud se tak stane, nic nebrání tomu, aby se mistrovství světa v Brně uspořádalo,“ dodal Hadamczik s tím, že s Maďary je předběžně domluvený. Naváže na to jednání s IIHF. „Do karet nám hraje, že jsme si letos udělali velmi dobré jméno – jak návštěvností šampionátu, tak organizací a předvedenými výkony,“ uvedl někdejší trenér s odkazem na zisk mistrovského titulu. Přidělení mistrovství světa 2029 Maďarsku je pravděpodobné i podle Petra Břízy, který je viceprezidentem IIHF.

Maďaři potřebují druhou halu, ta bude stát v Brně

V Budapešti mají krásnou novou multifukční arénu. Brněnská hala se už rok staví u výstaviště, hotová by měla být v roce 2026. „Pro pořádání šampionátu potřebujete dvě haly, proto se nyní poohlížíme po potenciálním spolupořadateli. Český hokejový svaz a Brno se velmi zajímá o debatu na toto téma s naší stranou. Nyní připravujeme schůzku s komisí, která má u nás v gesci sport, abychom to projednali,“ uvedla Kolbenheyerová.

Aréna v Budapešti pojme 17 tisíc diváků

„Vím, že v Brně se staví nová hala, která by měla být otevřena pro sezonu 2026/2027. Takže proč Brno nevyužít jako druhé pořadatelské město světového šampionátu? Naše aréna v Budapešti pojme přes 17 tisíc diváků. Myslím, že by to s Brnem mohla být dobrá kombinace. Viděli jsme letošní mistrovství v Praze a Ostravě, byla to pro nás velká zkušenost. Turnaj byl úžasný. Na jeho základě se můžeme učit, jak dělat takovéto velké hokejové akce,“ dodala prezidentka maďarské hokejové federace.