Obránce Lukáš Endl se stal druhou letní posilou fotbalistů prvoligové Karviné. Jednadvacetiletý hráč přestoupil do slezského klubu z brněnské Zbrojovky a podepsal dlouhodobou smlouvu. Kluby o tom informovaly na svým webech. Karviná v uplynulé sezóně 2023/2024 uhájila příslušnost v nejvyšší soutěži v baráži proti MFK Vyškov. Brno místo postupových bojů skončilo po mizerných výkonech ve druhé lize až deváté, když se do závěrečných kol bálo sestupu.

Získali talentovaného stopera

„Získali jsme vysokého a perspektivního stopera, který určitě patří k těm nejtalentovanějším v Česku. Věřím, že své kvality ukáže velmi rychle,“ uvedl sportovní ředitel Karviné Lubomír Vlk.

V nejvyšší soutěži zapsal zatím 27 startů

Reprezentant do 21 let Endl má za sebou v první lize 27 startů. „Jsem rád, že se vše podařilo konečně dotáhnout, trochu se to natahovalo. Cítil jsem, že je potřeba udělat krok dopředu. Těším se moc na nejvyšší soutěž, nové spoluhráče i karvinské fanoušky. Doufám, že se nám společně bude dařit,“ prohlásil Endl, který se v novém působišti ihned zapojil do přípravy.

V Brně se dostal až do profesionálního fotbalu

Minulou sezonu hrál se Zbrojovkou ve druhé lize. „Chtěl bych poděkovat Brnu za to, že jsem se tu z žákovské kategorie dostal až do profesionálního fotbalu a reprezentačních výběrů. Strávil jsem v klubu sedm let, což už je kus života,“ řekl Endl. Mladý stoper přišel do Zbrojovky jako žák ze Svratky Brno. A před pěti lety na jaře debutoval jako dorostenec v prvním týmu. Nejprve ve druhé lize, od podzimu pak hrál i nejvyšší soutěž.

Na severu Moravy by měl dostat velký prostor

„Lukáš Endl patří ke generaci velmi nadějných českých stoperů, spojuje v sobě výborné fyzické dispozice s velmi dobrou technikou a skvělým fotbalovým myšlením. V Karviné ho čeká realizační tým, který chce a umí pracovat s talentovanými hráči. Trenér Martin Hyský o Lukáše enormně stál, v dresu nového týmu dostane velký prostor. Pevně věřím, že naplní svůj vysoký potenciál,“ uvedl na webu slezského klubu šéf fotbalové sekce agentury Sport Invest Viktor Kolář.

Jako první letní posilu přivedli gólmana

Karviná, kterou do nové sezony povede trenér Martin Hyský, přivedla minulý týden jako volného hráče brankáře Milana Knoblocha.