Je mu teprve dvaadvacet let a vypadá to, že se rodí další gólmanská hvězda. Brankář hokejové Komety Michal Postava přišel do Brna z Přerova jako nejlepší gólman první ligy a od začátku letošní sezóny na něj trenéři vsadili jako na jedničku. Domácí premiéra proti Liberci mu kvůli nervozitě nevyšla a Kometa doma s Bílými Tygry prohrála, ale ve druhém utkání vychytal v Hradci Králové tříbodovou výhru 2:1. A v neděli v Třinci pustil za záda jen jednu ránu a v rozstřelu vymazal všechny čtyři domácí borce, takže si Brno ze severu Moravy veze další dva body za výhru 2:1 po samostatných nájezdech.

Povedlo se mu několik těžkých zákroků

Po úvodní prohře s Libercem jela Kometa v pátek do Hradce. V půlce zápasu domácím gólově odskočila a těsný náskok uhájila. Lví podíl na tom měl právě Michal Postava. „Ty nejtěžší zákroky přišly určitě ve třetí třetině, konkrétně si vybavuji jeden, kdy šel kotouč téměř do prázdné branky. Ale několik náročnějších přišlo určitě i v úvodu utkání,“ uvedl pro klubový web mladý brankář.

Roste mu sebevědomí

Nedílnou součástí pátečního úspěchu bylo také gólmanovo rostoucí sebevědomí. „Musím přiznat, že během utkání s Libercem jsem byl trochu nervózní, jelikož to byla moje extraligová premiéra,“ řekl k domácímu utkání proti Bílým Tygrům. „Potom jsem se však dostal do takového tempa, jaké bych od sebe očekával,“ uvedl Postava ke svému výkonu právě na královehradeckém ledě. „To, že ve mně trenéři neztratili důvěru a ponechali mě v základní sestavě mi však se sebevědomím hodně pomohlo,“ zdůraznil gólman.

Opadla z něj úvodní tréma

Letošní sezona znamená pro Michala Postavu premiéru v extralize. „Rozdíl oproti první lize jde určitě znát. Hráči jsou zde šikovnější, více sledují, co budu dělat předtím, než vystřelí a kolikrát si dají i o několik přihrávek navíc. Celá hra je navíc o něco přesnější,“ popsal nejvýraznější rozdíly oproti druhé nejvyšší soutěži. Přiznal, že do svého prvního utkání nastupoval se zdravým respektem. Nyní z něj však tréma již opadla a díky tomu se mu v Hradci Králové zadařilo výrazně lépe.

Nervozitu z pozice jedničky si nepřipouští

Nijak si také nepřipouští nervozitu z faktu, že již ve 22 letech na něj spoléhá právě klub jako právě Kometa. „Myslím, že si to ani nijak připouštět nemohu, zbytečně bych se tak dostával pod tlak. Jsem rád, že tu mohu být. Budu rád za každou minutu, kterou zde budu moci odehrát a budu se snažit chytat co nejlépe to umím. Doufám, že budu v takovýchto výkonech pokračovat, a že se mi podaří udržet se na vrcholu,“ uvedl s úsměvem Postava.

Horáček: Jsme šťastní, že do extraligy takto vlétnul

Ten svůj výkon z východu Čech potvrdil i v Třinci. Za záda mu během duelu pronikla jediná z 27 střel týmu úřadujících mistrů a v nájezdech vychytal kvarteto soupeřů. „Jsme šťastní za vítězství po nájezdech, jsou to důležité dva body. Odsud se lehce nevozí. Vyzdvihl bych parádní herní disciplínu, co se týče dodržování systému a faulů. A to podtržené výborným výkonem brankáře včetně nájezdů, ve kterých neinkasoval. Jsme šťastní za něho, že do extraligy takhle vlétnul a že se mu takhle daří. Zůstává pracovitý, pokorný, skromný. Výborně trénuje, poslouchá rady trenéra gólmanů. Vidíme v něm veliký potenciál a budeme šťastní, pokud bude v takovém progresu pokračovat,“ řekl asistent trenéra Komety Jiří Horáček na adresu brankáře Postavy.