Výčep přišel investory na víc než 1,3 milionu korun. Novou technologii k výrobě piva posvětila farářka husitské církve Sandra Silná, která s pomocí starého spisku připomněla různé rituály a obřady, jež měly v minulosti ochránit pivovarníky a jejich výrobu pěnivého moku.
Nový pivovar se chce výrazně zapsat na brněnskou gastronomickou mapu. I proto najal mladou sládkovou Tamaru Dolníčkovou, která vytvořila receptury pro vlajková piva. První hosté tak ochutnají světlý ležák BORN nebo nachmelený IPL DROKK, kde se autorem receptury stalo kultovní anonymní uskupení KKRD Boys.
„Ráda experimentuji, nicméně naším stěžejním pivem bude bezvadný ležák. Pořád jsme země ležáku, za což se nestydím. Je to styl, který se tu narodil, který se skvěle páruje s jídlem, a hlavně u něj bez přemýšlení můžete strávit celý večer a bavit se,“ sdělila zpravodajskému portálu BRŇAN absolventka Mendelovy univerzity v Brně Tamara Dolníčková, která bude vařit svrchně i spodně kvašená piva pod jednou střechou.
Pivovar Harry připravovali převážně brněnští akcionáři, jichž je přes dvacet, od roku 2019. „Přestavbu bývalé pošty nám zpomalil covid-19 a pak také atomový bunkr, který se tu našel, takže jsme museli řešit další stavební úpravy,“ uvedl jeden z investorů Miroslav Harašta, který spolu s dalšími akcionáři stojí za oživením pivovarů v Jarošově nebo ve Znojmě.
Podle předsedy představenstva pivovaru Petra Syřiště je Brno pivní město. „To vidí každý, kdo se vydá do jeho nejen nočních ulic. S pivem se tu postává na ulici a popíjí se v nepřeberném množství podniků. Jsme proto přesvědčeni, že si Brno zaslouží svůj ikonický pivovar stejně jako ikonický orloj,“ míní Petr Syřiště.
A dodal, že pivovar bere jako dlouhodobou investici, která má smysl. „Kdo se bojí, nesmí do Brna,“ usmál se šéf představenstva.
Kapacita tanků a výčepu umožní pohledné sládkové dělat nejméně jeden pivní speciál měsíčně. „Nebráním se experimentům a přísadám do piva. Na craftové scéně začíná platit, že čím šílenější pivo bude, tím bude větší odezva,“ řekla Dolníčková.
Ta vítá moderní technologii pivovaru, z něhož je to k výčepu pouhých pět metrů. „Více než čtyři metry vysoký oltář pro naše pivo obsahuje čtyři výčepní tanky s kapacitou 4000 piv, ze kterých pivo poteče v podstatě samo a na výčep se vejde až 10 druhů piv,“ upřesnila sládková.
Pivovar Harry přišel investory na 25 milionů korun, a nejen Brňané ho najdou v Poštovské ulici naproti legendárnímu podniku Metro v místě bývalé poštovní balíkovny. Do unikátního interiéru s halou a nýtovanými sloupy umístili vedle pivní technologie i menší manéž, rozlehlý pivní bar, pult pro dýdžeje a balkón ke klidnému sezení. Restaurace se zahrádkou v létě pojme až 300 hostů.