Hygienici na jižní Moravě začínají s kontrolami dětských táborů i sezonních stánků s občerstvením a zejména se zmrzlinou. Zástupci Krajské hygienické stanice o tom informovali na tiskové konferenci.
"V rekreačních zařízeních s celoročním provozem postupně provádíme kontroly tak, aby byla rekreační střediska zkontrolována před začátkem dětských rekreací. Táborové základny budeme kontrolovat až při jejich provozu," uvedla Marcela Hadámková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých.
V současné době je na území kraje nahlášeno 90 dětských letních táborů. Jejich počet se v posledních letech nemění, obvykle se také neobjevují ani závažnější prohřešky, kvůli nimž by museli hygienici tábor zavřít.
Odbor hygieny výživy se s příchodem léta zaměřuje na kontroly v rekreačních oblastech a na jednorázových akcích, jako jsou festivaly. Letos budou hygienici zvýšenou pozornost věnovat stánkům se zmrzlinou.
"V loňském roce jsme odebrali 70 vzorků a 18 z nich nemělo dobré výsledky. Zdraví konzumentů přímo ohroženo nebylo, ale zjistili jsme nedostatečnou čistotu, která by po delší době mohla vést k potížím," uvedl ředitel odboru Milan Šles.
Hygienici zároveň očekávají zvýšený výskyt infekčních průjmových nemocí, zejména salmonelózy a kamplyobakteriózy.
"Bohužel v posledních pěti letech se tyto potíže objevují i v zimě, což nebývalo časté. Většinou jde o rodinné případy způsobené konzumací syrových vajec," uvedla ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek. Jako příklad uvedla nákazu salmonelou, kdy se lidé nakazili na oslavě narozenin, v druhém případě pak na svatbě. V obou případech se ale nakazili po snězení dezertu tiramisu připraveného za použití syrových vajec domácího původu.
Prevencí proti těmto nákazám je důkladná tepelná úprava vajec i masa a zejména důsledné dodržování hygieny v kuchyni a oddělování syrového a tepelně upraveného jídla.