Pokud jste od středy nestihli navštívit Stavební veletrhy, máte jedinečnou možnost ještě dnes a v sobotu. Veletrh DSB – Dřevo a stavby Brno představuje ucelenou prezentaci oborů dřevěných staveb a konstrukcí, materiálů pro dřevostavby a konstrukce, základy a opláštění pro dřevostavby a dalších oborů, které jsou úzce spjaty s dřevostavbami. Zimní termín konání veletrhu umožňuje získání potřebných informací, přehledu o novinkách nebo nalezení realizátorů a dodavatelů staveb ještě před zahájením stavební sezóny.Tradiční soubor veletrhů, které přináší novinky ve všem co se týká staveb, moderních trendů v bydlení, interiérů našich obydlí, ale také využití moderních IT technologií v těchto oborech pokračuje ještě dnes a zítra. Brány veletrhu se otevírají vždy 10 a zavírají v 18 hodin.
Fascinuje vás atmosféra tradičních venkovských zabíjaček tak, jak na nás dýchá z obrázků Josefa Lady? V tom případě si nenechte ujít Zabijačkové hody v Brně-Obřanech. V neděli 3.března na nádvoří Obřanské hasičské zbrojnice budete moci nejen vidět, ale samozřejmě také ochutnat všechny tradiční zabíjačkové pochoutky. Co vás čeká?
Tradiční zabijačkové dobroty – jaternice, jelita, tlačenka, ovar. Zhruba mezi 11:00 a 13:00 hodinou bude k mání teplý ovar z kotle, v 15:00 hodin už by mohly být doškvařeny škvarky. A průběžně bude k jídlu teplý prejt a zelí, sekaná na grilu, v kotli teplá prdelačka a ovar s křenem. K pití pak svařák, grog, čaj, pivo i limo. Děti si mohou vyzkoušet narážení jaternic, které jim na místě i uvaří. Pro chytré hlavičky je připravena i malá soutěž z řeznického prostředí. Zabijačkové hody v Obřanech začínají v 11 hodin a konec je plánován někdy kolem 18.hodiny.
A pokud jste opravdovými gurmány a všeliké pochutiny jsou vám vším, určitě byste si neměli nechat ujít Slavnosti moravského uzeného a vína 2019. Ty se budou konat v sobotu a v neděli na hradě Veveří. Bude to největší uzenářsko-vinařská show (možná na světě, v Česku určitě). Neznáme lepší moravskou symfonii než uzené a víno. 7. ročník tradiční kulturně-gastronomické akce na hradě Veveří v Brně, kde se degustuje uzené, volí nový „král uzenářů“, ochutnávají vína z malých rodinných vinařství, poslouchá muzika a hrají hry. Rustikální, lidová, rafinovaná, regionální, moravská. Část hradu je věnována dětem, které v roce 2019 budou poprvé vařit rodičům s profesionálním šéfkuchařem. Novinkou je i soutěž vzorků uzeného od amatérů. Výroba vlastních klobásek a další kratochvíle jsou již stálou součástí programu. Brno je prostě k sežrání!
Velice pestrý víkend pro vás připravili i v Brněnké ZOO. Od 2. do 3. března se uskuteční speciální zimní komentovaná setkání na téma Zamilovaná zvířata, chybět nebude ani maškarní bál.
„S blížícím se jarem přichází i čas námluv spojený s hledáním vhodného partnera a následná péče o mláďata. To ovlivnilo i téma březnové soustavy komentovaných setkání se zvířaty, během kterého navštívíme zástupce ptáků, savců i plazů a na modelových druzích si ukážeme, jaké rozdílné strategie volí zvířata ve svém milostném životě,“ řekla animátorka Zoo Brno Kristýna Božková. Zájemci se tak například dozví, jak hadi pečují o mladé, kdo se během toku mění v supa nebo jak funguje rodina surikat.
Komentovaná setkání 2. a 3. 3.
10:30 – jespák bojovný
11:00 – krkavec velký
11:30 – vari černobílý
12:00 – surikata (komentované krmení)
13:00 – vaza velký
13:30 – kosman běločelý
14:00 – leguán nosorohý
14:30 – krajta tygrovitá
Maškarní bál
Sobotní odpoledne bude v Zoo Brno patřit také nápaditým maskám a pořádné zábavě. Tradiční maškarní bál s Brněnskými písničkovými tetinami, Matyldou a Klotyldou, proběhne od 14 hodin v přednáškovém sále správní budovy zoo. Platí se pouze vstupné do zoologické zahrady. Děti mohou přijít ve zvířecích maskách. Program je vhodný i pro menší děti, přihlašování předem není třeba.
Tak co, inspirovali jsme vás? Nebo už máte svůj vlastní program? V každém případě vám z Brňana přejeme krásný, pestrý a pohodový víkend!