Kam zajít na netradiční večeři, jak se vyznat v přehršli kaváren, který bar okouzlí nejlepšími míchanými drinky? Brno před několika lety nastartovalo raketový gurmánský vzestup a brněnské Turistické informační centrum (TIC) svým projektem Gourmet Brno podporuje lokální podniky.
„V již šestém ročníku Gourmet Brno hodnotící komise vybrala 44 podniků v sedmi různých kategoriích. Nově jsme přidali kategorii S sebou, která je však s ohledem na svou různorodost ponechána bez hodnocení,” uvedla ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.
Podle ní se projekt se nám osvědčil i v době pandemie covidu, kdy TIC mohl daleko pružněji veřejně podporovat aktivity jednotlivých podniků. „Navázaná spolupráce je opravdu dlouhodobá, například osvědčené podniky se letos objeví i v rámci vánočních trhů a my tak můžeme brněnskou gastronomii nabízet daleko širšímu publiku,“ dodala Janulíková.
Podniky, které byly zařazeny do výběru toho nejlepšího, se vybíraly ve dvou kolech. Nejprve byla 17 brněnskými patrioty nominována zařízení, kde se podle nich dobře jí a pije, a to v kategoriích restaurace, bistra, kavárny, cukrárny, pivnice, bary a vinárny a „S sebou”.
Opakující se jména postoupila do finále, kde je vyhodnotily tříčlenné poroty složené z nezávislých hodnotitelů z řad odborníků, novinářů nebo influencerů z Česka. Do užšího výběru podniků byly zařazeny v každé kategorii ty podniky, které v celkovém hodnocení dosáhly nad 70 procent.
Úspěšný projekt se v roce 2019 rozšířil do celého kraje, když TIC Brno jako majitel a realizátor konceptu Gourmet Brno přizval ke spolupráci Centrálu cestovního ruchu – Jižní Morava. V letošním roce se do užšího výběru dostalo 43 jihomoravských gastronomických zařízení.
„Turisté již v dnešní době spojují své výlety do regionu s gastrozážitkem. A právě proto mapujeme kvalitu a pestrost nabídky napříč jižní Moravou v projektu GOURMET. V našich výstupech a aktivitách pak k návštěvě turistické atraktivity přidáváme i porci tipů na skvělou gastronomii, kterou je kraj vyhlášený. V letošním roce navíc přidáváme tipy na Podniky na kolečkách,“ sdělila zpravodajskému portálu BRŇAN ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Martina Grůzová.
Systém výběru je stejný jako v Brně, přičemž možnost nominovat podnik měla i letos široká veřejnost: gastro fanoušci, gurmáni, spokojení zákazníci, starostové i zástupci organizací cestovního ruchu. Z těchto nominací bylo vybráno celkem 43 podniků v pěti kategoriích.
Vždy tříčlenná hodnotící komise složená z nezávislých odborníků, novinářů nebo influencerů následně tato místa navštívila. Mezi komisaři se tak objevil například šéfkuchař Long Story Short Štěpán Danihel, redaktorka a šéfkuchařka Darina Sieglová, Food blogeři Petr a Gábi z P&G FOODIES, Martin Vašíček, který právě letos získal 2 zlaté hvězdy na Grat Taste Awards! nebo třeba sládek pivovaru Obora Martin Novák.
„Motivací pro podniky zapojit se do tohoto projektu není jen propagace, ale také zpětná vazba našich hodnotitelů, kterou jim GOURMET poskytuje. Každoročně je úkolem hodnotitelů posoudit každý podnik pohledem návštěvníka, sledovat nejen kvalitu a chuť jídla, ale také přístup personálu, služby a atmosféru místa. Každá kategorie má sice svého vítěze, ale primárně jde o dialog s poskytovateli gastrolužeb a další službu pro turistu. Tomu díky průvodci nabídneme výběr toho nejlepšího, co při cestách po jihu Moravy může ochutnat,“ dodala Grůzová.
V tištěném průvodci, který bude k dostání zdarma v informačních centrech a na dalších místech v regionu, jsou podniky v dané kategorii řazeny abecedně s vyznačeným vítězem. Více o oceněných podnicích najdou milovníci dobrého jídla a pití také na webu gourmetjiznimorava.cz.