Další parádní výkon si připsal maxijedlík Jaroslav Němec na Adventních trzích pod Pernštejnem, když za dvě minuty dokázal spořádat kilogram bramborového salátu.
Víkendová akce v Nedvědici na Brněnsku byla pro maxijedlíka letos poslední. O to víc si dal záležet, aby si ji patřičně užil. „Lepší bramborový salát jsem v životě nejedl, byl opravdu vynikající. Pořadatelé ho měli z jedné místní restaurace,“ svěřil se zpravodajskému portálu BRŇAN Jarda Němec.
K velkému stolu spolu s ním usedli další čtyři soutěžící, kteří však typickou pochoutku, která se na Štědrý den podává ke smaženému kaprovi, nedojedli. „Je to trochu handicap jíst studený salát venku v zimě. Trochu jsem s tím měl taky problém,“ řekl rodák z Bystrého u Poličky.
Hromadu salátu však nakonec zdolal za 2 minuty a 9 vteřin. „Když mi pak moderátorka oznámila čas, tak jsem tomu moc nechtěl věřit. Ale jedlo se to dobře, protože to díky výborné majonéze pěkně klouzalo do krku a přiznám se, že bramborový salát mám opravdu moc rád,“ usmíval se Němec, který je držitelem řady jedlických rekordů.
Týden před akcí v Nedvědici přitom dokázal sníst na jarmarku v Hovězí na Vsetínsku za pět minut necelých deset jitrnic. „Jedna měla přes sto gramů, takže jich bylo asi taky kilo, jen pětiminutový limit se mi zdál docela krátký. Myslím si, že i v chladu bych těch jitrnic dokázal sníst za deset minut víc,“ odhadoval maxijedlík.
A s úsměvem dodává, že z bramborového salátu mu těžko nebylo. „Po něm jsem si ještě dal pečené vepřové maso. A k snídani jsem před tím měl pořádný krajíc chleba s olomouckými tvarůžky,“ vypočítal Jarda Němec.
Zdůraznil přitom, že se poslední dobou snaží ve svém domácím jídelníčku krotit. „Ráno si většinou ke snídani dám třeba ovesnou kaši nebo vajíčka. A taky chodím běhat, takže se mi podařilo zhubnout z 89 na 75 kilogramů,“ dodal osmačtyřicetiletý skladník.
Ten je zřejmě jediným člověkem na světě, který dokáže sníst půlkilovou konzervu smradlavé skandinávské ryby surströmming i se slaným nálevem, který slouží jako konzervant. „Vždycky nejprve do sebe naházím rybu a pak vypiju i lák, který ale příšerně smrdí, protože sledi kvasí přímo v plechovce,“ doplnil Němec.