Známý maxijedlík Jaroslav Němec má rád extrémní výzvy. Jednu takovou zdolal na festivalu Ochutnej svět v Nové Zbrojovce v brněnských Židenicích, kde si dopřál hned pět extrémních asijských jídel za sebou. Začal balutem, což je kachní embryo. Pokračoval vietnamskými závitky s vepřovými ušima, po nichž si dopřál šneky s omáčkou. Jakmile je spolykal, tak si smlsnul na smaženém úhoři se zeleninou. Všechna jídla byla přitom silně kořeněná extrémně pálivým chilli. A nakonec vypil ptačí sliny.
Začal pěti baluty, které prý byly nejhorší
Svoji show na festivalu světové kuchyně začal Jarda Němec pěti baluty, což jsou kachní embrya. „Tuhle výzvu mi vybrali jako startovní jídlo diváci. Pro řadu lidí je to nejodpornější pokrm na světě, protože jsou na zárodku kachny divoké vidět nohy, křídla, hlavička, a dokonce i pírka. V Asii to ale považují za afrodiziakum. Na rozjezd to bylo určitě nejhorší jídlo, ale zvládl jsem to, i když to bylo silně pálivé stejně jako další pokrmy,“ svěřil se zpravodajskému portálu BRŇAN rodák z Bystrého u Poličky.
Po kachních embryích přišla na řadu prasečí ouška
Sotva dojedl balut, tak mu naservírovali vietnamské závitky s prasečíma ušima, které byly opět okořeněné pálivou chilli omáčkou. „Uvnitř ale byla i rýže a ve spojení s křupkami z oušek to pro mě byla zajímavá chuť,“ upřesnil vyučený kuchař, který však nyní pracuje jako skladník a ve volném čase láme jako jedlík jeden rekord za druhým.
Šneky tahal z ulit párátkem
Po vepřové lahůdce si Němec dopřál šneky s omáčkou a chilli. „I tohle jídlo mělo zajímavou chuť. Vždycky jsem si šnečí maso vytáhl z ulity a pak je jedl. Na některé kousky jsem si ale musel vzít párátko, protože ten konec šneka je tvrdší a dalo mi práci ho z ulity vydolovat,“ vysvětlil maxijedlík.
Čtvrtou delikatesou byl smažený úhoř
Čtvrtou delikatesou na extrémním festivalovém menu byl smažený úhoř s chilli omáčkou. „To bylo velice chutné asijské jídlo. Úhoře mi připravili nakrájeného na proužky, které pak osmažili a dali k tomu omáčku. Všechny pokrmy byly chuťově zajímavé, i když se přiznám, že to byl na začátku trochu adrenalin. Silně pálivá chuť mi trochu vadila, ale mohl jsem jídla zapíjet vodou, takže jsem to nakonec v pohodě zvládl,“ shrnul vystoupení Jarda, který pak jídla zapil ptačími slinami. „Ty jsem vypil za pouhé dvě vteřiny,“ dodal k drahé asijské pochoutce, která se získává z ptačích hnízd.
Extrémní sérii komentoval známý šéfkuchař
Němcovu extrémní sérii komentoval známý šéfkuchař Milan Václavík, který o sobě říká, že je profesí kuchař a srdcem cestovatel. Během několika let procestoval pořádný kus světa a snaží se v různých zemích nakouknout místním kuchařům pod pokličku. „Milan asijské kuchyni rozumí a každé jídlo, které jsem při této výzvě jedl, zajímavě okomentoval a přiblížil divákům,“ doplnil Jarda.