Z kilogramu halušek by se normálně najedlo pět lidí. Pro maxijedlíka Jaroslava Němce to však je porce, kterou dokáže sprásknout sám. Ukázal to v sobotu na ovčáckých slavnostech v areálu Zlobice u Kuřimi na Brněnsku.
„V soutěži jsem měl pět soupeřů. Každý z nás musel sníst kilogram brynzových halušek do 10 minut. Fór je ale v tom, že se halušky nesmí zapíjet, což byl v horkém počasí docela problém. I tak jsem to zvládl za osm minut. Na jiných podobných kláních se ale můžou halušky zapíjet, takže je člověk schopný je sníst za poloviční čas,“ svěřil se zpravodajskému portálu BRŇAN rodák z Bystrého u Poličky ve východních Čechách.
Na ovčáckých slavnostech měl i dva konkurenty ze Slovenska. „Jeden z nich byl chlap jako hora. Když jsem se ho ptal na halušky, říkal, že je jí každý den,“ usmíval se Jarda Němec, který vítězstvím v soutěži obhájil titul haluškový king.
Ani těžké jídlo ho ale nezastavilo a z Brněnska odjel ještě do Víru na Vírského Chilli Draka. Pálivé papričky si tam však nedal, zato do sebe nasoukal asi půlkilovou konzervu smradlavé skandinávské ryby surströmming.
„Celkem to byla už třináctá konzerva švédských sleďů, kterou jsem spořádal celou. A protože u toho byl i komisař pelhřimovské agentury Dobrý den, tak jsem se díky tomu dostal do české knihy rekordů,“ prozradil osmačtyřicetiletý maxijedlík.
Ten je zřejmě jediným člověkem na světě, který dokáže smradlavou lahůdku sníst celou i se slaným nálevem, který slouží jako konzervant. „Vždycky nejprve do sebe naházím rybu a pak vypiju i lák, který ale příšerně smrdí, protože sledi kvasí přímo v plechovce. Ve Víru jsem to snědl v čase kolem tří minut, ale rekord mám něco přes minutu,“ upřesnil Němec.
Podle něj jsou v konzervě asi čtyři lžíce soli. Při soutěži vyzval i diváky, aby se s ním v pojídání surströmmingu utkali. Přihlásili se dva a skončili hned záhy po prvním soustu. „Tohle jídlo fakt zvlášť v létě i pod širým nebem páchne a konzerva po otevření ve Víru smrděla na dvacet metrů,“ vysvětlil Jarda, který se živí jako skladník.
Celou neděli pak odpočíval a trávil rekordní nálož, protože víkend začal už v pátek v Rožmberku nad Vltavou, kde poněkud nasadil laťku, protože v jednom z tamních hotelů dokázal za pět minut spořádat svíčkovou s 28 knedlíky.