„Letos jsme začínali pálit o měsíc dřív, první jsme zpracovávali třešně, teď jedeme naplno s meruňkami. Celé září už je plné, nové objednávky nepřijímáme,“ uvedl Jan Dostál z Lihovaru a palírny v Heršpicích na Brněnsku.
V palírně Zapo v Hruškách začínali 10. července s třešněmi a momentálně zpracovávají prakticky jen kvas z meruněk. „Sezóna je dobrá, výtěžnosti jsou nadprůměrné, kvalita destilátu vynikající,“ zhodnotil dosavadní pálení Jiří Šmerák z palírny Zapo.
Podle Oldřicha Sedláře z pěstitelské palírny Svatý Urban v Syrovicích je letošní množství meruněk trojnásobné až čtyřnásobné ve srovnání s loňským rokem a nejméně desetinásobné ve srovnání s mimořádně chudým rokem předloňským.
„Meruněk je strašně moc, myslím, že letos trhneme rekord. Naše kapacita dvě tuny kvasu za den je naplněna, objednávky máme až do začátku září,“ uvedl Sedlář. S objednávkami je podle něj třeba telefonovat asi týden předem, menší zákazníci mohou přijet hned, ale na produkt ze svého kvasu si nějakou dobu počkají – až jich bude dost na naplnění jedné várky.
Sezóna na pálení meruňkovice ještě několik týdnů potrvá, meruňkový kvas ještě zraje. Potom přijdou na řadu ryngle, špendlíky, jablka a nakonec švestky. Kvas z nich zraje několik měsíců kvůli chladnějšímu počasí.