Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 tisíc hektolitrů roční produkce, která je právě horní hranicí pro kategorii minipivovarů, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Mendelovy univerzity Tereza Pospíchalová.

Regionální trh je poměrně pestrý, říká Vrána

„Jihomoravský trh je poměrně pestrý jak počtem, tak různou velikostí pivovarů. Jsou tu opravdu malé podniky a na druhé straně máme také dva velké minipivovary. Jedním z nich je pivovar Hauskrecht, který loni oslavil deset let od svého vzniku, a za tu dobu se posunul k horní hranici výstavu pro minipivovary. Tím druhým je Moravia provozující zároveň i značku Lucky Bastard,“ uvedl Filip Vrána, který na univerzitě působí jako pedagog a situaci v oboru dlouhodobě sleduje.

Dva minipivovary vznikly a dva zanikly

Loni podle dostupných informací přibyly dva nové minipivovary a jiné dva zanikly. Nově vzniklé pivovary na jihu Moravy jsou Rychtik Velké Bílovice a Rauš Morašice. Oslavanský pivovar fungoval pod různými majiteli nebo nájemci od roku 2013, ten poslední jej kvůli neefektivitě provozu uzavřel. Výrobu ukončil také minipivovar Fagan v Brně-Soběšicích. „První minipivovary na jižní Moravě začaly vznikat od roku 1992. Od té doby jich skončilo něco málo přes deset. To lze označit za přirozený proces vývoje trhu, který je vysoce konkurenční a také poměrně nasycený,“ dodal Vrána.

Počty minipivovarů na jihu Moravy podle okresů

Počty minipivovarů v jednotlivých okresech jižní Moravy jsou pak následující: Blansko 2, Brno 14, Brno-venkov 16, Břeclav 12, Hodonín 13, Vyškov 2, Znojmo 11.

Doba nepřeje malým pivovárkům bez vlastní hospody, říká Grmela

Podle pivovarského technologa Jana Grmely současná doba nepřeje malým pivovárkům bez vlastní restaurace, které nemají zajištěný stálý odbyt. „Obtížné je to zejména pro pivovary, které nemají nijak specifickou produkci a vyrábí převážně spodně kvašená piva. Střední a velké pivovary totiž postupem času svoji nabídku dosti proměnily a nabízejí dnes mnohem zajímavější piva, často i nefiltrovaná a ve stabilní kvalitě. A to vše za ceny, kterým nemohou malé pivovary konkurovat,“ řekl Grmela.

Na trhu panuje nedostatek sládků

V tuzemsku je dnes více než 500 minipivovarů a asi 50 dalších průmyslových. Na trhu přitom panuje nedostatek vyučených sládků. Na Mendelově univerzitě v Brně proto běží od akademického roku 2023/2024 studijní program Pivovarství a sladařství. „Zájem o tento studijní program je velký, už druhým rokem škola přijala tři desítky studujících. V aktuálním ročníku jsou skoro polovina z nich ženy,“ doplnila Pospíchalová.