V posledních letech se dostává do popředí zájmu využívání produktů z konopí ve výživě zvířat. Vědci a vědkyně z Mendelovy univerzity v Brně posuzovali efekt konopných produktů na kapra obecného. Studie dokazují, že konopí je dobrým zdrojem bílkovin a může v budoucnu nahradit ve výživě hospodářských zvířat sójovou nebo rybí moučku, což jsou suroviny z různých důvodů problematické, uvedla univerzita v tiskové zprávě.
Testovali efekt konopných výlisků
Vědecký tým testoval efekt konopných výlisků, které přidávali do krmiva kapra v koncentraci od 5 do 15 procent. „Konopné výlisky vznikají při lisovaní semen konopí za studena. Ze semen se lisováním odstraní olej, který se dále využívá v krmivářství, ale i v kosmetickém či farmakologickém průmyslu. Výlisky obsahují pouze zbytkové množství oleje (do 10 %) a vysoké množství bílkovin (30-35 %) a mají ideální poměr esenciálních a mastných kyselin,“ popsala Lucie Všetičková z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství. Konopné výlisky jsou určeny zejména pro hospodářská zvířata s váhovým deficitem, pro podporu tvorby svalové hmoty, pro březí a laktující samice, zvířata v rekonvalescenci po nemoci či náročném sportovním výkonu, ale i stará zvířata. U ryb jde primárně o zdroj bílkovin.
Pozor na geneticky modifikovanou sóju
V současnosti je trendem hledat náhradu za dva nejčastější zdroje bílkovin v krmivech pro ryby: sójovou a rybí moučku. Obě komodity se do Evropy dováží, a jejich cena je poměrně vysoká. „Sója je navíc plodina, která je velmi často geneticky modifikována pro vyšší odolnost vůči nemocem či vyšší výnosy. A v Americe či Asii, odkud se dováží, platí jiná pravidla pro pěstování GMO plodin než v EU, což je často vnímáno jako problém. Co se týká rybí moučky, ta je z nutričního hlediska pro ryby jako zdroj bílkovin ideální, ale vyrábí se bohužel z drobných druhů ryb, které jsou loveny v moři. A s ohledem na stále se snižující počty nejen ryb, ale všech mořských živočichů, není tento způsob získávání krmivářské komodity příliš šetrný k přírodě a také udržitelný,“ upřesnila Všetičková.
Deset procent stačí
Ve studii prováděné na MENDELU vědecký tým kaprům přidával do krmiva 5, 10 a 15 procent konopných výlisků. „Nejlepších výsledků, jak v rámci produkčních parametrů, tak obsahu kyseliny alfa-linolenové ve svalovině, bylo dosaženo u skupiny s přídavkem 10 procent. Vyšší přídavek není vhodný, a to kvůli zvýšenému obsahu vlákniny, která je obsažena ve slupkách slisovaných konopných semen. Vláknina je pro ryby nestravitelná a ve vyšším množství negativně ovlivňuje stravitelnost ostatních živin,“ uvedla vědkyně.
Pro ryby je důležitá alfa-linolenová kyselina
Do těla ryb se alfa-linolenová kyselina, která patří mezi nenasycené mastné kyseliny, dostává potravním řetězcem, především z planktonu. Je nejen pro ryby nepostradatelná a má v jejich organismu celou řadu funkcí, nicméně ryby nejsou samy schopny ji syntetizovat. Pokud nemá ryba v průběhu chovu přístup k přirozené potravě, je krmivo zdrojem nejen živin, ale všech esenciálních látek.
Jezte dobře krmené ryby, snížíte si cholesterol
Obecně jsou rostlinné oleje velmi chudé na obsah nenasycených mastných kyselin, to ale neplatí o lněném, konopném a ostropestřecovém oleji. „Díky přídavkům těchto olejů do krmiva mohou být následně ryby dobrým zdrojem nutrientů pro člověka. Například díky přídavkům lněného semene do krmiva ryb došlo u konzumentů tohoto masa ke snížení cholesterolu,“ nastínila Všetičková.