Každý rok pěstitelé na Moravě vypálí hektolitry ovocné pálenky. Převažuje švestková, čili slivovice, potom meruňkovice nebo jablečná pálenka. Vždy podle toho, čeho se ten který rok nejvíce urodilo. František Hlaváč z pálenice v Obřanech potvrzuje: “Teď se nejvíc pálí meruňkovice od začátku srpna nebo vlastně od konce července a do půlky října jsme plně obsazeni.” A ještě dodává: “Meruněk je letos zhruba tolik, co bylo loni, jenže letos to zdaleka neteče, jak loni.”
Meruněk se letos urodilo dost a proto i kvasu z nich je dostatek. S ostatními druhy ovoce už to tak slavné není. “No tak s ostatního ovoce je to špatný. Ze švestkami jak kde, taky toho moc nebude, jablka ty nejsou skoro vůbec a hrušek taky moc není.”říká Hlaváč.
V prostorách Obřanské palírny je všudypřítomný odér meruněk. Na výsledek svého letošního snažení tady právě čeká jeden věrný a pravidelný zákazník. “Já tady pálím už pětadvacet let a tvrdím, že je to nejlepší pálenice na Moravě. Ale samozřejmě, veškerá kvalita toho destilátu záleží, jak se staráte o ten mač. Vypeckovaný, nesmí tam být plíseň žádná, čili, starat se o to a podle toho je výsledný produkt.”
Tradiční druhy ovoce jsou páleny nejčastěji. Ovšem najdou se i zvídaví pěstitelé, kteří chtějí vyzkoušet ne tak běžné druhy ovoce k pálení. “Pálili jsme i subtropické ovoce, jako je třeba ananas, pomeranče a tak," říká Hlaváč, "ale není to nic moc, ten výsledek.”
Pokud tedy i vy máte v sudech naložen nějaký ten ovocný kvas, tak vám popřejem, ať se vydaří co nejvíc kvalitní a chutné pálenky.