V brněnském pivovaru Starobrno včera a dnes začaly přípravy na letošní Velikonoce. Ve varně podniku se totiž vařila třetí várka Zeleného piva, které se pije na Zelený čtvrtek. Ten letos připadá na 17. dubna. Zelené půllitry budou tradičně vidět v celém tuzemsku i na Slovensku. Celkem budou mít pivaři k dispozici 4350 hektolitrů Zeleného piva, uvedla mluvčí pivovaru Ludmila Čechová.

Zelené pivo vaří 20 let podle stejné receptury

Zelené pivo se již dvě desetiletí bez přerušení vaří podle stále stejné receptury. „Vaření Zeleného piva je pro všechny v pivovaru takový malý svátek. I po těch letech nás to pořád baví, i když samotnému vaření předchází řada příprav. Musíme si například včas obstarat bylinky a uvařit výluh, který do piva patří. A když máme navařeno, začínáme se těšit na Velikonoce,“ řekla ředitelka Starobrna Klára Konupčíková.

Prodají přes 4300 hektolitrů piva

Podle ní bude na Zelený čtvrtek milovníkům pěnivého moku k dispozici více než 4300 hektolitrů typické zelené pochoutky, což je přibližně stejné množství jako loni „Více než 80 procent se prodá v tuzemsku a zbytek na Slovensku. Chceme, aby se na Zelený čtvrtek pilo prémiové pivo a neprodávalo se pokud možno jindy. I proto je ho limitované množství,“ upřesnila Konupčíková. Zelené pivo nabídnou hospody a restaurace na Moravě, v Čechách i na Slovensku. Jejich aktualizovaný seznam zájemci před Velikonocemi najdou na webu www.zelenepivo.cz.

Složení výluhu zůstává tajemstvím

Nepostradatelnou součástí Zeleného piva je právě výluh, který se připravuje z několika druhů bylin přímo v pivovaru. Jeho receptura zůstává po celou stejná. „Bylinný výluh je velmi silný, proto ho musíme dávkovat velmi přesně, řádově ve výsledku potřebujeme litry výluhu. Vaříme ho v naší laboratoři a hlídáme dobu kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli požadované koncentrace a kvality. Jeho složení je výrobním tajemstvím a zůstane jím i do budoucna,“ uvedl vrchní sládek pivovaru Jiří Brňovják. Zelené pivo má podle něj 5,6 objemových procent alkoholu a z pohledu stupňovitosti je to třináctka.

Pivo vaří z kvalitní vody, speciálního sladu a žateckého chmele

Zelené pivo se vaří podle původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. „Uvedený slad se vyrábí výhradně pro Zelené pivo a jeho parametry se trochu liší od sladů používaných u ostatních starobrněnských piv,“ řekla Čechová.

Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů

Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává zmíněný bylinný výluh. „Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér. Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru,“ vysvětlil Brňovják.