Střední škola technická a ekonomická v brněnské Olomoucké ulici má novou kuchyň za 58 milionů korun. Dosud krajské zařízení muselo obědy dovážet a vydávat prostřednictvím výdejny. Kvalita jídla se zvedla a projevilo se to i na zvýšení počtu odebíraných obědů, řekl ředitel školy Zdeněk Pavlík. Škola má přibližně 1450 studentů a 190 zaměstnanců.
„Dovážené jídlo ztrácelo na kvalitě, vlastní kuchyně rozhodně znamená zlepšení stravy. Projevuje se to i na počtech obědů, dříve se odebíralo kolem 700, teď jsme překročili 1000,“ uvedl Pavlík. Kapacita nové kuchyně je až 1500 obědů. „Studenti se vyjadřují k jídelníčku, na jejich popud jsme například zařadili na pátek bagety, aby si je mohli vzít na cestu domů, nebo saláty. Jsme připraveni i na dietní jídla, pokud o ně bude zájem,“ dodal.
Kuchyně vznikla v prostorách prvního podzemního podlaží budovy školy
Nahradila nevyužívané prostory výměníkové stanice, technických místností a garáží. Stavba začala loni na jaře a trvala do podzimu. Kromě samotné varny vznikly veškeré související objekty jako přípravny pro kuchyni, chladicí a mrazicí boxy, sklady potravin, zázemí pro personál kuchyně včetně sociálních zařízení. Škola také musela zajistit personál, v kuchyni pracuje 13 lidí.