Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozornila na nebezpečné kuřecí maso z Penny Marketu. Prsní řízky pocházející z Ukrajiny a zpracované na Slovensku obsahovaly bakterii Salmonela Infantis, která způsobuje onemocnění salmonelóza. Maso zachytili inspektoři v provozovně v Olomouci, v prodeji už není, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Pozor na zamrazené řízky
„Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem ´Spotřebujte do: 11.08.2023´, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ sdělil Kopřiva.
Je to kuřecí maso z Ukrajiny
Balení neslo označení Chlazený kuřecí prsní řízek, šarže: 23313202, chov a porážka: Ukrajina, zpracováno na: Slovensko, výrobce: WE Trade, Horné Saliby, Slovensko. Upozornění na nebezpečnou potravinu vložili čeští inspektoři do evropského systému rychlého varování RASFF. Vzorek inspekce odebrala jako součást plánované mimořádné mikrobiologické kontroly. S provozovatelem prodejny zahájila správní řízení o pokutě.
Salmonelu odhalili v kuřatech už v srpnu
O podobném zjištění SZPI informovala také ve druhé polovině srpna. Bakterii Salmonela Infantis tehdy odhalila v kuřecím masu prodávaném v obchodě Tesco. Výrobek rovněž pocházel z Ukrajiny a na Slovensku jej balila společnost WE Trade. V červenci SZPI upozornila na dvě šarže kuřete bez drobů původem z Ukrajiny, které našla v prodejnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově. Také tyto vzorky obsahovaly salmonelu.