Lahve mají objem 1,5 litru, bude jich jen omezené množství. Každá má své číslo a stojí 1919 korun, což je připomínka roku založení univerzity. "Víno bude mít životnost 15 nebo 20 roků bez problému. Je to spíš artefakt než víno k okamžitému konzumu, nicméně proti gustu žádný dišputát," řekl dnes Zdeněk Pavlů z univerzitního Ústavu vinohradnictví a vinařství. Na prodej bude sto lahví, další dostanou při oslavách významné osobnosti spojené s historií školy. "Ruční stáčení vína do lahví dnes už ve vinařství není úplně běžné. U takto výjimečného vína je to ale radost," řekl Pavlů.
"Ke stoletému výročí univerzity jsme vybrali skvělé víno z naší dílny, tedy odrůdu, která je nejvíce spojena se stanovištěm Zahradnické fakulty v Lednici. Konkrétně jde o Cerason, tedy odrůdu, kterou vyšlechtilo sdružení Resistant křížením Merlanu a Fratavy. Jde o interspecifickou odrůdu, odolnější k houbovým chorobám," uvedl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mojmír Baroň.
Jubilejní víno je sytě granátové barvy připomínající vyzrálý Cabernet Sauvignon. Dominují v něm tóny peckového ovoce, zejména tmavých třešní a višní, a ušlechtilého dřeva. Název Cerason vychází z latinského pojmenování višně – Prunus cerasus.
Mendelova univerzita v Brně je nejstarší samostatnou vysokou školou svého odborného zaměření v České republice. Na fakultě v Lednici vychovává budoucí vinaře a obhospodařuje zhruba 100 hektarů vinic, v Brně má také vlastní zkušební pivovar a další provozy. „Ke stoletému výročí univerzity jsme vybrali skvělé víno z naší dílny, tedy odrůdu, která je nejvíce spojena se stanovištěm Zahradnické fakulty v Lednici. Konkrétně jde o Cerason, tedy odrůdu, kterou vyšlechtilo sdružení Resistant, křížením Merlanu a Fratavy. Jde o interspecifickou odrůdu, odolnější k houbovým chorobám," uvedl Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství.
Zatímco jubilejní víno je luxusní záležitostí, s univerzitním pivem se budou setkávat Brňané celý rok v restauracích i maloobchodu. Přestože má Mendelova univerzita ve svém kampusu vlastní zkušební pivovar, jeho kapacita je malá. „Proto jsme spojili síly s naším absolventem Petrem Kobzíkem, který provozuje jeden z nejstarších minipivovarů na jižní Moravě v Brně-Žebětíně. Pivo vaří podle receptur, které odráží výzkumnou činnost univerzity," uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin (AF) Tomáš Gregor, který je mentorem a odborným garantem projektu.
Pivovarníci chystají několik speciálů, tím prvním je Ležák 1919. „Tímto pivem se snažíme přiblížit dobu založení univerzity. Po první světové válce byl nedostatek všeho, pivovary byly v nelehké hospodářské situaci. Byl nedostatek kvalitních vstupních surovin, proto se přistupovalo i k různým náhražkám. My jsme použili směs sladů ječných, pšeničných a žitných. Hořkost je zachována střední, tělem je pivo ostřejší a velmi plné," uvedl Kobzík, podle kterého podobné pivo na českém pivním trhu není. „Uvařit kvalitní pivo při nedostatku surovin, byla vždy pro sládka výzva," doplnil Kobzík. První univerzitní pivo pro jubilejní rok je už hotové a bude dostupné v obchodní síti, restauracích a pivotékách. Další speciály bude univerzita zveřejňovat postupně.