Svatomartinská vína se tradičně otevírají 11. listopadu, vinaři na tento den chystají 2,2 milion lahví, tedy asi o půl milionu více než v loňském roce. Zpravodajský portál BRŇAN o tom informoval Jaroslav Machovec z Vinařského fondu.
V letošním roce svátek sv. Martina připadá na čtvrtek, tedy ideální den, na který o víkendu po celé republice naváží svatomartinské slavnosti a minimálně do konce listopadu budou restaurace nabízet speciálně připravená svatomartinská menu, kde kromě vynikajících vín nebudou chybět ani nejrůznější úpravy hus.
„Podle předběžných informací se co do objemu produkce vracíme na předcovidovou úroveň, a opět se tak můžeme těšit na více než 2,2 milionů lahví Svatomartinského vína. Jestli náhodou nepřekonáme zatím rekordní ročník 2016, budeme vědět až začátkem listopadu. To bude uzavřeno odborné hodnocení kvality a rozhodne se o konečném počtu vín, která budou moci nést značku Svatomartinské 2021,“ uvedl Machovec.
Letošní ročník bude ve Valticích posouzen odbornými komisemi 25. října a 1. listopadu. Tak jako každoročně se dá odhadovat nejvyšší zastoupení bílých vín, následovaných víny růžovými a červenými.
„Dle odhadu je nyní sklizeň hroznů zhruba v polovině, přičemž hrozny na výrobu Svatomartinských vín jsou už sklizeny všechny. Výroba je ve finálním stádiu, tedy víno dokváší a pomalu se stáčí a filtruje. Vše je správně načasované tak, aby si lidé mohli již za měsíc vychutnat letošní ročník,“ dodal hlavní sommeliér Marek Babisz.
Po loňském nuceném výpadku plánuje letos opět Vinařský fond 11. 11. od 11 hodin na brněnském náměstí Svobody největší ochutnávku Svatomartinských vín u nás. Svatomartinský košt tak tradičně nabídne 100 vzorků Svatomartinských vín od 100 různých vinařů.
Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna, zejména kvalitativní, kritéria. V letošním roce Vinařský fond ve spolupráci s Národním vinařským centrem již posedmnácté realizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.