V Maďarském guláši z Lidlu bylo výrazně méně masa, než jeho český výrobce uváděl na obalu, zjistili při analýze vzorku inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Zakázala prodej čtyř šarží a s Lidlem, který guláš nabízel pod privátní značkou Pikok, zahájila správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Marek Bartík.
V konzervách chyběla až třetina masa
Výrobcem guláše je společnost Whalley z Velkého Šenova na Děčínsku a podvodné šarže měly trvanlivost do 24. března 2025, 14. prosince 2025, 16. března 2026 a 30. března 2026. Na obale výrobce uváděl, že v guláši je 31,25 procenta hovězího masa a stejný podíl vepřového masa, dohromady tedy 62,5 procenta masa. Avšak v daných šaržích bylo od 41,6 procenta do 54,5 procenta masa. V krajním případě tak byl guláš ošizený o třetinu masa.
Na výrobce tlačili kontrolami
Tyto praktiky výrobců a prodejců se podařilo v dřívějších letech výrazně omezit intenzivním kontrolním tlakem a pokutami ze strany potravinářské inspekce. Podvod byl obvykle veden snahou ušetřit na dražší složce potraviny, v tomto případě na mase, a nahradit ji složkou levnější.