"Letos je o naše vánoční cukroví o něco vyšší zájem. Nejvíce prodáváme čajové cukroví," řekl majitel cukrárny U tří císařů ve Slavkově u Brna Aleš Drápal. Více objednávek letos mají také v brněnském cukrářství Pusinka. "Do konce minulého roku jsem provozovala dvě cukrárny. Od 1. ledna jsem jednu zrušila a zákazníci se odtud přesunuli. Ale přibyli i noví. Lidé nemají na pečení čas nebo to neumí," uvedla majitelka podniku Jarmila Křížová. Brněnské cukrářství Hela má stejně zákazníků jako loni.

Ceny cukroví jsou různé. Firma Hela jeden kilogram upeče za 385 korun. U tří císařů je to 420 korun a v Pusince zákazník za cukroví zaplatí nejméně 620 korun za kilogram, dražší je například bezlepkové. Dotazované cukrárny proti loňskému roku zdražovaly. "Cenu jsme zvýšili o 40 korun. Zdražilo máslo," řekla majitelka cukrářství Hela Helena Brzobohatá. U tří císařů ceny vzrostly dokonce o 60 korun. Důvodem zdražení ale podle Křížové z cukrářství Pusinka nejsou jen ceny surovin. "Museli jsme zvýšit mzdy zaměstnancům. Všechno je teď dražší," řekla.

Největší zájem je o tradiční cukroví, což je například linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky či pracny. Většina cukráren nabízí i bezlepkovou variantu. Za tu si zákazník připlatí až 165 korun. U tří císařů ale takto upravené cukroví v nabídce nemají. V cukrářství Hela nabízejí kromě bezlepkového cukroví i bezmléčné.