Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic na Slovácku se stalo absolutním vítězem soutěže Vinařství roku 2024 poté, co zvítězilo i mezi velkými vinařstvími. Mezi malými producenty kralovalo šaldorfské Vinařství rodiny Špalkovy a mezi středními popický Gotberg. Komise u vítězů ocenila jejich skvělá vína i prostředí, ve kterém ho servírují, a gastronomii. Enologem roku se stal hustopečský Roman Fabig známý svými víny odrůdy Sauvignon. 15. ročník prestižní vinařské soutěže vyhlašuje Svaz vinařů ČR s Národním vinařským centrem a za podpory Vinařského fondu a Jihomoravského kraje.
Vítězové jsou lídři oboru, říká Martin Chlad
Soutěž Vinařství roku každoročně oceňuje nejlepší tuzemská vína a producenty, kteří je umí servírovat a nabízet zákazníkům v zajímavém prostředí a přidávat k tomu skvělé zážitky. „Celá soutěž má být výkladní skříní toho nejlepšího, co v oboru umíme, a na co jsme opravdu hrdí. Ocenění vinaři skvěle pečují o půdu, vytváří řemeslně výborná vína a dělají pro svoje zákazníky a jejich pozitivní zážitek pestrou škálu aktivit. Jsou to lídři oboru, kteří zároveň motivují další vinaře, aby je následovali. V případě Štěpána Maňáka a dalších letošních oceněných to platí beze zbytku,“ uvedl prezident pořádajícího Svazu vinařů ČR Martin Chlad.
Pěstují i odrůdy odolné houbovým chorobám
Manželé Maňákovi převzali malé vinice po předcích v roce 1992 a postupně z nich vybudovali jedno z nejúspěšnějších vinařství v tuzemsku. Jejich filozofií je spojení tradice, poctivé práce a inovací s cílem zachovat autenticitu a zároveň posouvat ekologické přístupy a kvalitu. Hospodaří na 25 hektarech vinic, mezi kterými si nejvíce považují Žádovský Fěruňk. Specializují se na odrůdy jako Sauvignon, Chardonnay a Pinot Noir, a jsou průkopníky pěstování PIWI odrůd, tedy těch nových, odolných vůči houbovým chorobám.
Povedlo se vybudovat velkou věc
„Vždycky je těžké něco vytvořit, něco posunout, něco vybudovat, a ještě těžší je udělat z ničeho něco, každý den trpělivě přijít a kousek mozaiky přidat, poskládat celý perfektní obraz. Tady se povedlo vybudovat velkou věc, precizní vína a skvělou gastronomii,“ řekl jeden z finálních hodnotitelů Mojmír Baroň. On a jeho kolegové vyzvedli hospodaření rodinného vinařství, jeho um, nedávno vybudovaný nový areál i fakt, že se do chodu firmy daří zapojovat také novou generaci.
Kategorii střední vinařství opanovalo vinařství Gotberg
Kategorii střední vinařství s produkcí mezi 50 001 a 200 000 litry vína letos opanovalo popické vinařství Gotberg, známé architekturou svého areálu a také impozantním výhledem na Pálavu. Porotci u něj vyzvedli ucelenou marketingovou strategii firmy a myšlenku, podle které zde pracují. „Když se podíváte na zdejší vinice, od počátku je jasné, že vědí, co dělají. Nenechávají nic náhodě, věnují vinohradu absolutní pozornost a tato preciznost a péče se pak projevuje v lahvi i sklenici,“ uvedl další z hodnotitelů Vilém Kraus.
Špalkovi kralovali mezi malými vinaři
Mezi nejmenšími producenty (do 50 000 litrů vína ročně) kralovalo Vinařství rodiny Špalkovy známé svým bio přístupem, péči o krajinu a angažovaností v regionu. Vinařství bylo založeno v Novém Šaldorfu na Znojemsku krátce po revoluci otcem a dvěma syny. Dnes v něm pracují už tři generace rodinných příslušníků. Kromě pěstování hroznů na víno je baví i stavět vyhlídky, věšet houpačky a vztyčovat menhiry. Jejich mottem je Nejde o to, nasbírat nejvíce medailí, ale mít ve vinohradu nejšťastnější včely.