Oběd v restauracích a kantýnách v Česku letos v březnu vyšel průměrně na 187,20 koruny. Ve srovnání s loňským březnem, kdy stál 179,40 koruny, podražil asi o 4,3 procenta. Proti roku 2020 se pak cena oběda zvýšila o 65,90 koruny, tedy o více než polovinu, infomovala v tiskové zprávě společnost Edenred, která provozuje benefitní kartu pro zaměstnance Edenred Card. Hranici 200 korun za oběd podle ní v březnu poprvé překonalo Brno, a přidalo se tak k Praze, kde tuto částku strávnici zaplatili už v prosinci 2022.
„Ceny obědů v posledních měsících spíše stagnují. K mírným výkyvům dochází v některých regionech, celkově se však už od loňského července drží okolo 185 korun. I v pohostinství se tak jasně projevuje zpomalení růstu spotřebitelských cen,“ uvedla členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková. „Díky postupnému poklesu výdajů za energie a ustálení nákladů na suroviny mají restauratéři po více než roce vytrvalého růstu konečně možnost udržet ceny jídel na uzdě,“ doplnila.
Za oběd lidé v březnu tradičně nejvíce utratili v Praze, a to 210,90 koruny. Následovalo Brno (200,30 koruny) a Plzeň (195,90 koruny)
Naopak nejnižší částku, 164,90 koruny, nabídly restaurace a kantýny v Olomouci. Meziročně pak cena oběda nejvýrazněji – o 4,9 procenta na 182,10 koruny – v březnu vzrostla v Ostravě a o 4,4 procenta na 195,80 koruny v Českých Budějovicích. Nejmírnější nárůst, o 0,6 procenta na 173,60 koruny, zaznamenaly Karlovy Vary.
Z průměrně mzdy 21 obědů podle společnosti Edenred nejvíce ukrajuje v Liberci, a to 9,7 procenta
Za ním následují České Budějovice, kde podíl tvoří 9,6 procenta, a shodně 9,3 procenta ze mzdy lidé na obědy vydají v Plzni a Pardubicích. Nejnižší podíl, osm procent, má podle společnosti Edenred Praha. Průměr za celou ČR je pak 8,5 procenta.
„Ceny obědů většinou poměrně dobře reflektují výši mezd v jednotlivých regionech. Není tomu tak ale úplně pokaždé. Vedle Prahy vybočují například Karlovy Vary. Ačkoliv se tam ceny drží výrazně pod republikovým průměrem, situace se mění, pokud je vztáhneme ke kupní síle. Na průměrnou mzdu navíc dosáhne jen asi třetina Čechů. Je tedy pravděpodobné, že obědy v práci do rodinných rozpočtů mnohdy zasahují výrazně více,“ řekla Martišková.